7 tendinte ERP in 2023 sisteme software erp moderne pentru gestiunea resurselor

Atunci cand antreprenorii au o intelegere clara asupra tendintelor industriei din care fac parte, dar si din domeniul software-ului, acestia pot planifica corect si eficient strategiile de afaceri si pot depasi eventualele constrangeri, castigand un avantaj competitiv puternic.

Un sistem software ERP se numara printre cele mai importante investitii pe care le va face o companie. Aceasta solutie reprezinta o investitie pe termen lung, care poate avea un impact major asupra tuturor aspectelor de business si, implicit, asupra modului in care sunt gestionate activitatile la nivel de companie, precum contabilitate, productie, managementul relatiilor cu clientii, vanzari, marketing si multe altele.

Deoarece, in prezent, softurile de planificare a resurselor intreprinderii (ERP) evolueaza rapid si integreaza toate functionalitatile esentiale pentru managementul unei companii, inainte de a alege un sistem ERP, liderii de business ar trebui sa analizeze solutiile actuale si tendintele care urmeaza sa apara.

In acest articol iti prezentam cele mai relevante tendinte ERP pentru anul 2023:

1. Liderii de business isi doresc sisteme ERP cu interfata intuitiva si usor de personalizat

Companiile pun un accent din ce in ce mai mare pe experienta utilizatorilor si se orienteaza catre solutii ERP cu interfete mai intuitive si functii personalizate, care raspund nevoilor individuale ale angajatilor. Cererea pentru aplicatii ERP care sa ofere o experienta personalizata si sa ghideze utilizatorul intr-un mod simplificat catre urmatorul pas este o tendinta si in 2023, antreprenorii fiind constienti de faptul ca vor putea astfel reduce costurile de instruire si timpul dedicat acesteia.

Fiind usor de utilizat, un sistem ERP intuitiv, ajuta organizatiile sa functioneze mai eficient prin facilitarea accesului rapid la informatii de interes, imbunatatirea vizibilitatii asupra datelor, transferul fluid de informatii intre departamente, eficientizarea operatiunilor si dezvoltarea unor practici de afaceri mai profitabile. In prezent, solutiile software ERP intuitive se pot integra complet cu toate sistemele utilizate de o companie, aducand valoare fiecarui domeniu functional al afacerii si incurajand colaborarea si comunicarea inteligenta.

2. Companiile au nevoie de solutii ERP mobile, pentru a avea flexibilitate sporita atunci cand opereaza in afara biroului

Pentru jucatorii din piata, indiferent de dimensiunea businessului sau de industria in care activeaza, a devenit o necesitate sa isi asigure flexibilitatea si maximul de eficienta in realizarea operatiunilor, chiar si in afara biroului. Din acest motiv, si in anul 2023 exista o cerere in crestere pentru aplicatii mobile, care sa le ofere companiilor acces la informatii critice de oriunde si oricand.

O solutie mobila pentru managementul resurselor intreprinderii (ERP mobile) faciliteaza utilizatorilor accesul la informatii in timp real, de oriunde s-ar afla si este parte componenta a sistemului software ERP. Acest lucru inseamna ca personalul care desfasoara activitati pe teren, la sediul clientilor sau in depozite, are acces complet la datele si functionalitatile necesare pentru indeplinirea sarcinilor intr-un timp cat mai scurt.

Pe langa flexibilitatea de lucru si viteza de procesare si transfer a informatiilor, mobilitatea aplicatiilor ERP imbunatateste calitatea serviciilor oferite pentru ca permite solutionarea cerintelor de la clienti mai rapid si usor, timpul de asteptare fiind scurtat.

soft erp integrat cu alte aplicatii pentru gestiunea afacerilor bi wms mes aps

3. Antreprenorii cauta solutii extensibile de tip ERP, care se pot integra cu alte aplicatii

Liderii de business sunt in permanenta cautare de solutii de management care sa le permita sa fie cu un pas inaintea competitiei si au nevoie de o platforma ERP extensibila, care se poate integra cu usurinta cu alte aplicatii utile companiei. Atunci cand un ERP se integreaza cu alte sisteme software, intreprinderile au posibilitatea sa automatizeze sarcinile zilnice si sa economiseasca o mare parte din timp pentru a se concentra pe operatiuni de afaceri mai importante si solicitante.

Un soft ERP integrat contribuie la simplificarea si automatizarea fluxurilor de lucru, de la prima interactiune cu potentialul client si pana la livrarea produselor sau serviciilor, crescand totodata rata de conversie a cererilor in oportunitati castigate. In plus, un ERP modern, alcatuit din module perfect integrate, imbunatateste semnificativ colaborarea in cadrul companiei deoarece toti utilizatorii au acces la aceleasi informatii, care sunt disponibile in timp real.

Prin urmare, chiar daca vorbim de sisteme diferite, de la mai multi furnizori sau de un sistem integrat nativ cu module functionale, comunicarea si stabilirea de legaturi intre sisteme este necesara pentru cresterea satisfactiei clientilor, imbunatatirea comunicarii si colaborarii in cadrul companiei, dar si pentru simplificarea sarcinilor angajatilor, coordonarea eficienta a activitatilor si cresterea acuratetei informatiilor.

4. Preluarea datelor de la dispozitivele din fabrica, direct in sistemul ERP, este o functie esentiala pentru producatori

Producatorii se confrunta cu o piata dinamica si competitiva, iar activitatea acestora nu se limiteaza doar la ceea ce se intampla in cadrul fabricii. Companiile de productie trebuie sa ia in considerare atat furnizorii, reteaua de transport si distribuitorii care ofera materiile prime si materialele necesare, cat si retailerii si clientii care utilizeaza produsele si genereaza cererea.

Pentru a face fata provocarilor specifice industriei, antreprenorii din productie au nevoie de informatii corecte, primite in timp util, precum si de colaborare eficienta in cadrul companiei, dar si la nivelul lantului logistic si a retelei de parteneri. Toate acestea pot fi obtinute cu ajutorul unui ERP integrat, care ofera vizibilitate completa asupra intregii activitati.

Cu ajutorul unui ERP modern si flexibil, care se adapteaza oricarui tip de productie si se integreaza usor cu sisteme terte, specializate pe diferite tipuri de activitati, fabricile beneficiaza de fluxuri de lucru complet configurabile care sporesc eficienta operationala, prin gestionarea si optimizarea modului in care sunt utilizate resursele companiei.

5. Integrarea AI (Artificial Intelligence) in sistemele ERP permite organizatiilor sa isi optimizeze modul de operare

Sistemele ERP care incorporeaza inteligenta artificiala (AI - Artificial Intelligence) si machine learning (ML) vor continua sa castige amploare in 2023, ajutand organizatiile sa automatizeze sarcinile repetitive, sa ia decizii mai informate si sa imbunatateasca experientele clientilor. Inteligenta artificiala (AI) transforma modul in care aplicatiile ERP functioneaza, prin imbunatatirea functionalitatilor de analiza predictiva sau integrarea machine learning si a chatbotilor pentru eficientizarea proceselor.

Totodata, AI (Artificial Intelligence) poate ajuta companiile sa analizeze cantitati mari de date, sa identifice modele de business si sa ofere informatii care pot conduce la cresterea si succesul afacerii. Pe masura ce tehnologia AI avanseaza, ne putem astepta ca sistemele ERP sa devina si mai inteligente si mai valoroase pentru a ajuta companiile in atingerea obiectivelor de business.

6. Sistemele ERP personalizate pe specificul afacerii, sunt importante pentru companiile din toate industriile

Cererea pentru sisteme ERP care sa se plieze pe tipul de afacere, si nu invers, este in continua crestere si in 2023. Companiile au inteles ca atunci cand aleg o solutie pentru managementul resurselor este esential sa tina cont de tipul afacerii, respectiv industrie si dimensiune, dinamica si complexitate, ritmul de extindere si de evolutie dorit.

Pentru buna functionare a businessului, sistemul ales trebuie sa acopere acele operatiuni si departamente care sunt de interes si sa raspunda cerintelor industriei din care face parte compania. Mai mult, ERP-ul si modulele pe care le contine trebuie sa se adapteze la complexitatea si lungimea fluxurilor de lucru ale afacerii, precum si la modul in care acestea sunt interconectate.

Avand un ERP custom, adaptat specificului afacerii, utilizatorii beneficiaza de o gama extinsa de functionalitati, potrivite industriei din care fac parte, dar si fiecarui departament al companiei, iar toate datele sunt conectate si la indemana, fara functii irelevante sau procese rigide.

7. Intreprinderile vor sa adopte solutii ERP cu capabilitati de raportare si analiza avansata, pentru a depista rapid trendurile pietei

In timp ce analizarea datelor pentru a determina ce s-a intamplat in trecut a fost intotdeauna posibila din ERP, o prioritate in 2023 si in anii urmatori este utilizarea analizei predictive pentru a descoperi si aborda ceea ce se va intampla in viitor. Cererea de solutii ERP integrate cu capabilitati avansate de analiza si raportare inteligenta este din ce in ce mai mare si reprezinta o necesitate reala a companiilor. Antreprenorii isi doresc sa extraga date operationale si despre clienti pentru a obtine informatii noi si relevante care sa sporeasca profitabilitatea companiei.

Cu previziuni precise pe baza analizei datelor cruciale, intreprinderile pot aborda strategia de afaceri mai inteligent si mai eficient. Astfel ca, pe langa gama variata de rapoarte incluse standard in aplicatiile pentru planificarea resurselor, un sistem ERP modern, cu functii de analiza predictiva, ofera si un set de instrumente de raportare de tip self-service cu ajutorul carora pot fi create dashboarduri personalizate pentru fiecare departament din companie.

Citeste si:

Industrii

Factsheet SeniorXRP

Descarca gratuit factsheetul solutiei SeniorXRP si afla cum te poate ajuta solutia sa iti dezvolti afacerea!