Ce este ERP?

Un sistem ERP este o solutie software folosita pentru managementul integrat al operatiunilor de zi cu zi dintr-o organizatie, precum achizitii, vanzari, contabilitate, productie, management proiecte sau chiar operatiuni din lantul logistic.

Definitie ERP

Un sistem software ERP functioneaza ca o platforma informatica unica in care sunt gestionate, automatizate, monitorizate si controlate toate aceste procese si activitati de business.

O solutie ERP (Enterprise Resource Planning) este un instrument de management necesar si potrivit pentru orice companie, indiferent de domeniul de activitate al acesteia: productie, distributie, servicii, constructii, retail sau e-commerce.

Ce inseamna ERP?

ERP acronim

ERP este un acronim pentru „Enterprise Resource Planning” provenit din limba engleza si care, tradus in limba romana, inseamna Planificarea Resurselor Intreprinderii.

Concept ERP

Un sistem software ERP organizeaza procesele si activitatile de business, ofera acces centralizat la datele organizatiei si stabileste o stransa legatura intre informatiile cheie dintr-o companie, utilizatori si alte aplicatii software.

Un soft ERP permite culegerea datelor, fie manual prin introducerea acestora de catre operatori (scanare sau tastare), fie automat, prin transfer sau import din alte baze de date.

Mai departe, au loc validarea, prelucrarea si procesarea datelor, sistemul facilitand automatizarea unei game largi de activitati si eficientizarea fluxurilor de lucru.

sistem software ERP pentru planificarea resurselor intreprinderii

Istoric ERP

Denumirea de Enterprise Resource Planning a fost data pentru prima data in 1990. Astfel de sisteme ERP au ajuns in timp sa acopere o arie mai larga de domenii de activitate si industrii. In ultimii ani, sistemele ERP au devenit tot mai complexe si mai cuprinzatoare pentru a satisface cerintele unei piete in crestere care se arata din ce in ce mai interesata de personalizarea acestor softuri si integrarea proceselor din companii. Pana in anul 2025 se preconizeaza ca piata globala a solutiilor ERP va ajunge la o valoare de peste 65 de miliarde de dolari.

Diferente intre ERP si CRM

Diferenta fundamentala intre ERP si CRM este data de faptul ca un soft ERP este destinat in general pentru gestionarea datelor financiare si a departamentelor financiar-contabile, in timp ce CRM vizeaza datele despre clienti folosite de departamentele de vanzari si de servicii cu clientii. Sistemele ERP mai sunt cunoscute ca aplicatii de back-office, iar cele CRM ca aplicatii de front-office. Un alt aspect este faptul ca unele sisteme ERP pot include si o componenta de CRM, in timp ce solutiile CRM nu pot include componente de ERP.

ERP System

ERP meaning

Cand vorbim de un ERP system, datele reprezinta unitatea de masura principala, iar baza de date reprezinta depozitul central in care acestea sunt stocate si organizate. Legatura dintre baza de date si functionalitatile pe care le indeplineste un Enterprise Resource Planning System este realizata prin intermediul aplicatiei ERP. Sistemul este responsabil cu activitatile de culegere, validare, prelucrare, transfer sau export al datelor, operatiuni pe care le realizeaza prin intermediul interfetei ERP.

Enterprise Resource Planning System

Beneficii sistem ERP

Functionalitati si avantaje sisteme ERP

• Gestioneaza integrat toate componentele afacerii – baza de date comuna
• Automatizeaza sarcinile manuale repetitive
• Faciliteaza definirea fluxurilor de lucru si monitorizeaza operatiunile si resursele implicate
• Permite setarea de restrictii si alerte in functie de criteriile stabilite de catre utilizator
• Genereaza o gama variata de documente financiar-contabile: facturi, note contabile etc.
• Organizeaza si urmareste procesele din companie, planifica resursele
• Colecteaza, stocheaza, proceseaza si centralizeaza date/informatii utile pentru organizatie
• Ofera acces securizat la orice informatie de business
• Permite definirea de nivele de acces in functie de rolurile stabilite intern
• Gestioneaza toate operatiunile financiare ale companiei
• Faciliteaza stabilirea si urmarirea bugetelor de venituri si cheltuieli
• Gestioneaza procesele de mentenanta, vanzari, aprovizionare etc.
• Gestioneaza si automatizeaza procesele de productie
• Genereaza rapoarte pentru diferite departamente sau componente de business

Beneficiile unui sistem ERP din Romania

Beneficiile pe care le ofera o aplicatie ERP

• Creste viteza de lucru
• Creste productivitatea angajatilor
• Asigura trasabilitatea operatiunilor
• Creste acuratetea datelor din companie
• Reduce timpii de prelucrare a datelor
• Imbunatateste procesul decizional
• Creste vizibilitatea si controlul asupra afacerii
• Imbunatateste relatiile cu clientii / partenerii / furnizorii

• Scade costurile si riscurile economice
• Automatizeaza activitatile manuale repetitive
• Reduce numarul de erori umane
• Imbunatateste timpii de procesare si livrare a comenzilor
• Creste transparenta asupra informatiilor (produse / stocuri / preturi / clienti / furnizori etc.)
• Imbunatateste colaborarea interdepartamentala
• Imbunatateste cash flow-ul

Care este structura unui software ERP?

Un ERP software are o structura modulara, companiile avand posibilitatea sa porneasca de la functionalitati ce acopera fluxurile de baza, pentru ca ulterior sa treaca la operatiuni cu un grad de complexitate ridicat, toate modulele fiind conectate intre ele.

Module ERP

Asadar, la modulele de baza (Distributie, Financiar, Contabilitate) se pot adauga module suplimentare (Management Proiecte, Productie, CRM, Service), in functie de caracteristicile industriei, dar si de nevoile si specificul fiecarui business in parte.

Toate modulele dintr-un sistem ERP sunt integrate, accesibile printr-o platfoma unica, determinand un flux continuu de informatii si facilitand conexiunea dintre oameni, departamente si sisteme.

Soft ERP scalabil

Programele ERP includ tehnologii intuitive si sunt scalabile, ceea ce le permite sa creasca odata cu afacerea si sa gestioneze cu aceeasi performanta atat fluxuri simple, cat si fluxuri mai complexe de business.

Un instrument ERP performant gestioneaza cu usurinta volume mari de date si suporta un numar mare de utilizatori care lucreaza simultan in aplicatie.

ERP mobile

Fiind accesibile din browser si chiar de pe dispozitive mobile, softurile ERP moderne permit accesarea informatiilor de business oricand si de oriunde.

O aplicatie software mobila ERP le ofera angajatilor de pe teren acces la date despre clienti, stocuri, preturi, documente si taskuri.

Acestia isi pot astfel organiza mai bine activitatea zilnica si pot fi mai productivi.

Afla mai multe detalii despre aplicatia mobila SeniorXRP

aplicatie erp mobile pentru contabilitate si gestiune

ERP Contabilitate

Functionalitatile unui sistem ERP pentru contabilitate le permit companiilor cu departament intern de contabilitate sa gestioneze eficient documentele de natura financiar-contabila (ex.: declaratii contabile, formulare etc.) si sa automatizeze operatiunile de generare a notelor contabile.

Program contabilitate vs ERP

Adesea, sistemele software de tip ERP sunt confundate cu softurile de contabilitate, insa diferenta intre un soft ERP si un program contabilitate este majora. Astfel, daca un program de contabilitate se limiteaza la zona financiar-contabila a businessului, un ERP acopera toate componentele afacerii, oferind beneficii specifice fiecarui departament.

Exemple de sisteme ERP

Solutii software ERP

In piata de solutii ERP din Romania exista o varietate mare de sisteme, locale si straine, ce au la baza diferite tehnologii si acopera fluxuri de business mai mult sau mai putin complexe. Astfel, fie ca alegi o solutie ERP locala sau un software din afara, la selectarea unui sistem ERP se ia in calcul, printre altele, gradul de complexitate al activitatilor din companie.

Sa luam spre exemplu SeniorERP si SeniorXRP - doua sisteme de tip ERP oferite de catre Senior Software. Ambele solutii prezinta functionalitati specifice unui sistem ERP, indispensabile pentru tipurile de companii carora li se adreseaza. Cele doua exemple de sisteme software ERP - SeniorERP si SeniorXRP - desi au o gama larga de similaritati, prezinta capabilitati care le diferentiaza tocmai pentru a raspunde eficient si cu exactitate tipului de business caruia i se adreseaza. Acestea sunt esentiale deoarece companiile, la randul lor, difera in functie de dimensiune, industrie, lungimea fluxurilor de lucru s.a.m.d.

Solutii software ERP din Romania - exemple de ERP

Soft ERP Romania

SeniorXRP (Extended Resource Planning, de la Senior Software) este un sistem de tip ERP din Romania, care gestioneaza si interconecteaza cicluri mai lungi si mai complexe de business si ofera companiilor posibilitati nelimitate de dezvoltare.

Platforma SeniorXRP este conceputa sa simplifice si sa imbunatateasca fluxurile de lucru, de la prima interactiune cu potentialul client si pana la livrarea produselor/serviciilor, crescand astfel si procentul de transformare a cererilor in oportunitati castigate.

Acest tip de ERP din Romania permite integrarea facila cu alte aplicatii specializate utilizate de catre companii, cum ar fi softurile de proiectare. Mai mult decat atat, sistemul include optiuni extinse de customizare si o flexibilitate crescuta in operare. Pot fi dezvoltate noi functionalitati sau fluxuri de lucru si se pot realiza configurari care sa corespunda particularitatilor afacerii si sa accelereze evolutia acesteia.

Vezi cum se potriveste SeniorXRP modelului tau de business!

Alege solutia care acopera cu succes nevoile oamenilor din toate departamentele,
de la resurse umane si financiar pana la achizitii, vanzari, B2B sau logistica.