OEE Ce inseamna OEE Importanta OEE in PRODUCTIE OEE in sistem software MES

OEE este utilizat in companiile din industria producatoare pentru a masura eficacitatea generala a echipamentelor de productie. Ce inseamna OEE, ce beneficii aduce, cum se calculeaza OEE si cat este de importanta utilizarea acestuia in mediul economic actual – sunt cateva aspecte abordate in acest articol.

Ce este OEE? Ce inseamna OEE?

OEE este acronimul pentru termenul englezesc “Overall Equipment Effectiveness” care, tradus in limba romana, inseamna eficacitatea generala sau totala a echipamentului.

Overall Equipment Effectiveness este indicatorul care masoara cat de bine se efectueaza o operatiune de productie cu echipamentele din fabrica, in comparatie cu potentialul maxim al acestora cu privire la disponibilitate, randament si calitate.

Istoric OEE

Termenul OEE a fost inventat in anii 1960 de Seiichi Nakajima, pionerul si creatorul japonez al sistemului TPM (Total Productive Maintenance). Calculul OEE a fost folosit de acesta pentru a verifica cat de eficient este utilizat echipamentul de productie. In prezent, OEE este un standard acceptat la nivel global pentru masurarea productivitatii, iar un scor maxim OEE inseamna ca echipamentul a functionat la potentialul maxim, fabricandu-se doar produse bune, in cantitatea dorita si in timpul de productie planificat.

Importanta indicatorului OEE

Indicatorul OEE ofera informatii despre ce utilaje / masini / procese necesita imbunatatiri si in ce moment. Utilajele care nu produc la eficienta maxima determina pierderi pentru companie, influentand astfel negativ situatia financiara a afacerii. In lipsa indicatorului OEE, multe pierderi nu pot fi depistate si, prin urmare, nu se pot lua masuri pentru remedierea acestor probleme.

Acest instrument are un caracter decisiv in evolutia companiei, prin faptul ca permite o vizibilitate crescuta asupra profitului si pierderilor, oferind totodata posibilitatea de a imbunatati scorul OEE inainte ca situatia sa afecteze semnificativ si pe termen lung profitabilitatea afacerii.

Calculul OEE

Calculul OEE se face pe baza timpului in care este programata masina sa lucreze, totodata, aceasta ia in calcul toate pierderile, iar un scor OEE de 100% inseamna ca se produc doar bunuri calitative, fara intreruperi, cu cea mai mare viteza posibila.

Calcularea indicatorului OEE se realizeaza dupa urmatoarea formula de calcul:

OEE = Disponibilitatea x Randamentul x Calitatea

Parametrii folositi in calculul OEE:

Disponibilitatea (Availability) – Factorul disponibilitate reprezinta procentul de timp in care echipamentul sau sistemul functioneaza, iar un scor al disponibilitatii de 100% inseamna ca procesul se desfasoara pe toata durata timpului de productie planificat
Randamentul / Performanta (Performance) – Factorul performanta reprezinta cantitatea produsa pe durata timpului de functionare, versus potentialul maxim al echipamentului (in general dat de catre producatorul echipamentului)
Coeficientul calitatii / Calitatea (Quality index) – Factorul calitate reprezinta raportul dintre cantitatea de piese corespunzatoare calitativ, iar un scor al calitatii de 100% inseamna ca nu exista defecte, toate articolele avand calitatea optima.

Exemplu calcul OEE

Sa luam in considerare acest exemplu de calcul OEE: o linie de productie opereaza cu o viteza de 80%, avand o rata de productie articole defecte de 4%, si care ruleaza pe o perioada de 40% din timpul disponibil, intreruperile fiind determinate de reglaje, dar si de opriri cauzate de defectarea liniei.

Calculul OEE in acest caz, ar arata in felul urmator: Disponibilitate (40%) x Randament (80%) x Calitate (96%), caz in care OEE este putin peste 30%.

O imbunatatire semnificativa a scorului OEE s-ar putea obtine prin cresterea disponibilitatii de a produce. Prin realizarea unor intretineri proactive si preventive corespunzatoare, pentru a mentine echipamentul functional, dar si pentru a evita caderile cauzate de conditia tehnica a echipamentului, s-ar imbunatati scorul disponibilitatii. Asadar, sa presupunem ca am obtinut un scor de 90%, caz in care formula de calcul OEE va fi: 90 x 80 x 96, ceea ca inseamna ca indicatorul OEE va fi de aproape 70%.

Un sistem care prezinta un OEE de 85% este considerat a fi de nivel “world class”, iar un exemplu prin care ne-am putea apropia de acest procent ar fi: OEE = 90% (Availability) x 95% (Performance) x 99% (Quality index).

Scorul OEE din companii este in general afectat semnificativ de opririle planificate, opririle neplanificate, opririle cu durata mica de timp, ciclurile lente, defectele din proces si randamentul redus.

beneficii OEE productie Ce inseamna OEE Importanta OEE in PRODUCTIE

Beneficii OEE

Printre cele mai valoroase beneficii obtinute de companiile care folosesc OEE, se numara:

O mai buna profitabilitate, asigurand un randament crescut al proceselor ca urmare a imbunatatirii standardului de productivitate pe toate echipamentele
Cresterea competivitatii pe piata
Un standard mai inalt de calitate - folosindu-te de OEE si de tehnologia potrivita, vei identifica usor ce anume iti cauzeaza o calitate scazuta, avand posibilitatea sa remediezi din timp problemele aparute
Valorificarea unor informatii cheie si obtinerea unui nivel mult mai ridicat de eficienta
Reducerea costurilor de reparatie a utilajelor, prin anticiparea unor probleme (care ar putea sa apara si sa impuna reparatii costisitoare) si dispunerea unor masuri pentru evitarea unor astfel de interventii (precum intretinerea preventiva si utilizarea inteligenta a echipamentelor tinand cont de previziunile prezentate)

Cum te ajuta solutia MES sa reduci pierderile si sa cresti productivitatea?

O solutie MES (Manufacturing Execution System) te ajuta sa gestionezi si sa controlezi intregul proces de productie. Sistemul preia si analizeaza cu usurinta informatiile de pe utilaje, permitandu-ti sa imbunatatesti eficienta totala a echipamentelor si astfel sa reduci costurile de productie si sa cresti productivitatea.

Prin intermediul dashboardului OEE din sistemul pentru managementul productiei poti vizualiza cu usurinta o serie de informatii cheie, cum ar fi, principalele motive de defectiuni ale utilajelor, indicatorul OEE etc. De asemenea, un soft MES permite accesul si la alte tipuri de dashboarduri, cum ar fi: dashboard operator, dashboard comenzi de lucru si dashboard utilaj.

Citeste si:

Industrii

Factsheet SeniorXRP

Descarca gratuit factsheetul solutiei SeniorXRP si afla cum te poate ajuta solutia sa iti dezvolti afacerea!