Ce inseamna WMS?

WMS (Warehouse Management System) este o solutie software care automatizeaza si eficientizeaza fluxurile de aprovizionare, depozitare, colectare si livrare a marfurilor si optimizeaza operatiunile zilnice dintr-un depozit, oferind in timp real informatii despre statusul stocurilor.

WMS definitie

Un sistem WMS de gestiune depozit are rolul de a automatiza si controla in totalitate operatiunile privind stocul de marfa dintr-un depozit, din momentul receptiei si pana la expedierea catre clienti.

O solutie de tip Warehouse Management System are rolul de a monitoriza si controla miscarea stocurilor de marfa in cadrul depozitelor, gestionand eficient activitatile de receptie, manipulare si depozitare a marfurilor si oferind vizibilitate asupra tuturor operatiunilor desfasurate.

Ce este WMS

WMS acronim

WMS este un acronim pentru “Warehouse Management System”, provenit din limba engleza, si care, tradus in limba romana, inseamna Sistem pentru Managementul Depozitului.

Din ce este format WMS software?

Sistemul informatic WMS pentru managementul depozitelor este compus atat din componenta software, cat si din elemente hardware precum: servere, terminale mobile pentru scanarea codurilor de bare, tablete, imprimante de etichete si altele.

WMS software poate fi integrat cu sistemul ERP, reprezentand in acest caz o solutie completa care acopera toate activitatile, de la preluarea comenzilor clientilor si emiterea facturilor pana la incarcarea produselor pentru livrare.

Activitati realizate cu un Warehouse Management System

Operatiuni acoperite de WMS

• Receptie marfuri

Este efectuata cu ajutorul cititoarelor mobile de coduri de bare, care sunt folosite pentru a scana marfa atunci cand aceasta ajunge in depozit. Comenzile de aprovizionare sunt create direct in solutia ERP, iar apoi sunt transmise catre sistemul WMS. In momentul in care se realizeaza receptia marfurilor, diferenta dintre cantitatile din comanda de aprovizionare si rezultatele scanarii marfurilor sunt inregistrate de WMS si se transmit automat in ERP in vederea actualizarii stocurilor si comenzilor.

• Asezare marfuri

Cu ajutorul unui WMS, operatorii din depozit au o imagine clara a spatiului disponibil pentru depozitare. Odata ce produsele sunt scanate la primire, softul WMS le arata angajatilor unde trebuie asezata marfa in depozit si pot afla care este spatiul disponibil pentru depozitarea noilor comenzi.

• Picking

Este procesul de identificare si colectare a produselor de pe raft in urma comenzilor facute de client. Cu ajutorul terminalului mobil din sistemul WMS, angajatii vor gasi rapid marfurile, conform traseului optim sugerat. Tehnologiile moderne permit, in prezent, efectuarea activitatii de picking prin diferite metode, cum ar fi pick-by-light sau pick-by-voice.

functionalitati sistem WMS pentru gestiune stocuri

• Impachetare si etichetare

Aceste activitati sunt realizate dupa efectuarea pickingului. Produsele comandate de clienti sunt impachetate pentru a fi livrate catre destinatari, pe baza unor liste de livrare generate de sistemul WMS pentru managementul depozitelor. Cu ajutorul unei imprimante, se poate genera eticheta si se poate atasa pentru fiecare comanda, pentru ca aceasta sa poata fi identificata mult mai rapid.

• Livrare

Incarcarea comenzilor in masini se realizeaza cu ajutorul aplicatiei WMS, conform unor reguli prestabilite si in functie de locatia unde urmeaza sa fie livrate.

• Inventariere

WMS reduce semnificativ timpul necesar pentru inventarierea produselor din depozit prin folosirea scannerelor de coduri de bare, care ofera acuratete in acest proces.

Avantajele utilizarii unui program gestiune stocuri

Sistemul WMS ofera nenumarate avantaje:

• Asigura optimizarea stocurilor din depozit
Imbunatateste acuratetea si rapiditatea procesului de picking
Reduce semnificativ durata procesului de inventariere a stocurilor
• Permite monitorizarea trasabilitatii loturilor
• Ofera informatii in timp real cu privire la stocul marfurilor
Creste productivitatea angajatilor din depozit
Ii ajuta pe angajatii noi sa invete mult mai repede ce au de facut
Elimina complet erorile umane in ceea ce priveste alegerea si livrarea produselor
• Asigura o transparenta sporita asupra activitatilor desfasurate in depozit
• Faciliteaza accesul in timp real la informatii despre marfuri
Scade timpul dedicat activitatilor de receptie, picking, reaprovizionare, impachetare si livrare

Sistem WMS functionalitati

• Accepta majoritatea sistemelor de stocare - back to back, drive in, block stacking si altele
Adminstreaza toate tipurile de descarcare de gestiune - FIFO, FEFO, LEFO, LIFO si nu numai
Asigura trasabilitate completa a tuturor activitatilor legate de miscarea marfurilor din cadrul depozitului
• In program gestiune stocuri (WMS) sunt incluse capacitati avansate de transbordare (Cross Docking)
• Genereaza o gama variata de atribute logistice inteligente: aroma, marca, greutate, categorie / subcategorie, mediu stocare, data de expirare / productie, clasificare ABC si altele
• Permite un numar nelimitat de unitati de masura si moduri de impachetare: container, palet, lada, cutie, bucata, kilograme, litri, metri, etc.
• WMS software permite citirea si decodificarea codurilor cu identificatori tip GS1
Acopera toate procesele, inca de la preluarea comenzii si pana la logistica necesara pentru livrarea acesteia: asezarea marfurilor in depozit (put-away), picking, reaprovizionare, incarcare si altele
• Sistemul WMS ofera instrumente de raportare si urmarire KPI

WMS Romania

Companiile se axeaza din ce in ce mai mult pe solutii de automatizare pentru a creste productivitatea si a reduce costurile, in contextul in care cerintele pietei devin tot mai exigente. Astfel, un sistem pentru managementul depozitelor ajuta nu doar la eliminarea problemelor curente din spatiul de depozitare, ci si la imbunatatirea peformantelor unei afaceri. Majoritatea businessurilor din Romania au ales sa implementeze un software WMS pentru logistica, care acopera cu succes toate activitatile din depozit.

sistem de management al depozitelor WMS din Romania

Software WMS integrat nativ cu ERP

WMS si ERP sunt doua solutii software fundamentale atunci cand vine vorba de eficientizarea operatiunilor din depozit. Aceste sisteme sunt de cele mai multe ori utilizate independent, fiecare oferind un set de avantaje si beneficii. Cu toate acestea, din ce in ce mai multe companii au observat ca cele mai multe beneficii le pot obtine atunci cand cele doua sisteme lucreaza intr-o platforma unica.

Unele solutii software ERP, cum ar fi sistemul SeniorXRP - Extended Resource Planning, ofera in mod implicit functionalitatile de baza ale unui WMS, acestea fiind incluse nativ in sistem.

Avantaje si beneficii ERP WMS

• Cresterea productivitatii angajatilor
• Imbunatatirea acuratetei livrarilor
• Scaderea numarului de retururi
Vizibilitate crescuta asupra tuturor activitatilor din depozit
• Cresterea acuratetei stocurilor
• Cresterea vitezei de rotatie a stocurilor
• Cresterea satisfactiei clientilor

SeniorXRP – soft ERP cu functionalitati de WMS

Programul SeniorXRP de la Senior Software, ofera functionalitati de baza pentru managementul operatiunilor din depozit si contribuie la automatizarea activitatilor din lantul de distributie si optimizarea spatiului de stocare. Modulul avansat WMS pentru gestiune depozit este integrat nativ in platforma de tip ERP, iar impreuna cresc productivitatea si imbunatatesc satisfactia clientilor.

Datorita structurii modulare a solutiei SeniorXRP, utilizatorii pot opta oricand pentru folosirea functionalitatilor WMS, prin simpla achizitie a modulului, fara sa fie nevoie de dezvoltari ulterioare pentru transferul de date si interconectarea cu celelalte module.

Mai mult decat atat, cu ajutorul aplicatiei mobile SeniorXRP, angajatii pot beneficia de functionalitatile WMS oricand si de oriunde. Utilizatorii pot realiza cu usurinta activitati de picking, impachetare, livrare, inventariere, receptie si asezare marfa si nu numai, prin simpla scanare a codurilor de bare. Toate acestea sunt transmise si actualizate in timp real, avand vizibilitate asupra tuturor operatiunilor din depozit.

Beneficiile pe care le ofera modulul WMS integrat in SeniorXRP:

  • Reduce timpul de inventariere
  • Imbunatateste acuratetea livrarilor
  • Optimizeaza spatiul de depozitare
  • Asigura trasabilitate completa
  • Permite adaptarea rapida la schimbarile regulilor de business

Gestioneaza depozitul de la A la Z!

Cu SeniorXRP automatizezi si eficientiezi toate fluxurile de lucru si operatiunile din depozit.