Cresterile constante ale costurilor, indiferent ca sunt legate de marfuri sau de utilitati, reprezinta o provocare majora pentru companiile din domeniul distributiei. Pentru a-si mentine profitabilitatea, distribuitorii sunt nevoiti sa gaseasca modalitati eficiente de a gestiona fluctuatiile de costuri, in timp ce ofera clientilor servicii de inalta calitate si la preturi competitive.

O solutie optima adoptata de companiile de distributie din Romania consta in implementarea unui sistem integrat de management al rersurselor. Prin utilizarea unui sistem ERP Distributie, acestea beneficiaza de o gestionare simplificata a tuturor proceselor operationale, obtinand astfel o vizibilitate si un control sporit asupra costurilor.

Mai multe informatii despre beneficiile unui software ERP dedicat distributiei si despre modul in care acesta contribuie la automatizarea si eficientizarea proceselor specifice se regasesc in randurile de mai jos.

Ce este un sistem ERP Distributie?

ERP distributie

ERP pentru management Distributie este un sistem de gestionare si planificare a resurselor unei companii (Enterprise Resource Planning), folosit in administrarea, colectarea si stocarea informatiilor specifice intreprinderilor care activeaza in domeniul distributiei. Un sistem ERP modern pentru distributie este proiectat pentru a se adapta perfect oricarui proces de business, fiind o solutie completa pentru managementul afacerii.

sistem erp distributie pentru gestiunea proceselor din companie

De ce este necesar un ERP software pentru distributie?

Soft ERP distributie

Prin utilizarea unui sistem ERP pentru distributie, toate procesele privind aprovizionarea, depozitarea, vanzarea, comunicarea cu furnizorii si clientii, analiza, planificarea cererii, importurile si transporturile sunt automatizate si optimizate. Toate datele sunt accesibile intr-un sistem unic si centralizat, oferind managerilor o imagine clara asupra intregii activitati.

ERP Distributie include o gama variata de functionalitati pentru a acoperi toate zonele de business, printre care se numara:

  • Aprovizionare - Un sistem ERP dedicat industriei de distributie ofera posibilitatea de a gestiona eficient intregul proces de aprovizionare, asigurand un control sporit asupra necesarului de stoc, comenzilor de la furnizori, facturilor primite si platile acestora.
  • Management vanzari – Permite gestionarea centralizata a activitatilor de vanzare, precum procesarea si livrarea comenzilor, segmentarea acestora pe mai multe depozite, alocarea stocurilor, verificarea termenelor de scadenta, crearea cererilor de completare a stocurilor, gestionarea retururilor si nu numai. Alertele si notificarile ce pot fi setate ajuta la imbunatatirea intregului flux de lucru si la evitarea intarzierilor.
  • Gestiune stocuri - Asigura acces in timp real la informatii privind stocurile disponibile si marfurile aflate in tranzit, permite plasarea automata a comenzilor necesare si ofera vizibilitate asupra costurilor de depozitare a stocurilor. Prin intermediul acestui sistem, procesul de distributie poate fi gestionat in mod eficient pentru a maximiza profitul si pentru a imbunatati nivelul de satisfactie al clientilor.
  • Cereri de oferta - Procesele de distributie complexe, care implica numerosi producatori si furnizori, sunt simplificate si mai usor de gestionat. Astfel, procesul de solicitare a ofertelor, obtinerea preturilor, crearea si aprobarea ofertelor, gestionarea achizitiilor si onorarea comenzilor pentru cerintele interne sau ale clientilor sunt eficientizate.
  • Management achizitii - Centralizarea si automatizarea proceselor de achizitie permite reducerea costurilor si imbunatatirea relatiilor cu furnizorii. Functionalitatile unui sistem ERP modern permit automatizarea intregului proces de achizitie, de la realizarea cererilor de oferta pana la plata facturilor.

5 beneficii obtinute cu sistemul ERP in activitatea de distributie

1. Reducerea costurilor cu ERP Distributie

Inlocuind procesele manuale si consumatoare de timp cu procese automatizate si eficiente, un software ERP avansat sustine companiile de distributie in diminuarea costurilor operationale.

Solutiile ERP pentru distributie permit urmarirea si gestionarea precisa a stocurilor, eliminand astfel excesul de marfa si reducand costurile de depozitare. Mai mult decat atat, ERP Distributie minimizeaza cheltuielile cu forta de munca prin imbunatatirea productivitatii angajatilor.

solutie erp distributie cu functionalitati complete pentru distribuitori

2. Imbunatatirea satisfactiei clientilor cu ERP pentru distributie

ERP pentru distributie este o solutie intuitiva si complet integrata, ce ofera functionalitati moderne pentru gestionarea eficienta a tuturor informatiilor generate de procesele de vanzare. Automatizarea proceselor de lucru ajuta la prevenirea problemelor ce ar putea afecta reputatia companiei, elimina intarzierile si mentine costurile la un nivel optim.

3. Dezvoltarea afacerii prin utilizarea unui software ERP pentru distribuitori

Implementarea unui software ERP pentru distribuitori contribuie la gestionarea eficienta a costurilor, furnizand date financiare actualizate si relevante, identifica sectoarele cu cel mai mare profit si directioneaza resursele catre domeniile cu cel mai mare potential de dezvoltare.

4. Adaptabilitate crescuta la dinamica pietei cu soft ERP Distributie

Sistemele ERP Distributie permit analiza datelor in timp real, ajutand astfel companiile sa elaboreze si sa stabileasca bugete bazate pe evolutia preturilor si a altor aspecte relevante, adaptandu-se in acelasi timp cu usurinta la schimbarile din piata. Factorii de decizie au la dispozitie rapoarte complexe, care le permit sa inteleaga cerintele pietei si sa identifice tendintele de cumparare ale clientilor.

5. Cresterea productivitatii cu ERP software pentru distributie

Prin automatizarea unei game variate de activitati din domeniul distributiei, cum ar fi inventarierea marfurilor si nu numai, un soft ERP Distributie imbunatateste considerabil productivitatea angajatilor si acuratetea datelor.

Implementarea unui sistem software ERP reduce sarcinile manuale si cele care necesita mult timp, ajutandu-i pe angajati sa isi realizeze sarcinile in mod eficient si punctual. In acest fel, personalul se poate concentra mai mult pe activitatile care aduc un plus de valoare companiei, cum ar fi atragerea de clienti noi.

beneficiile utilizarii unui sistem erp distributie

SeniorXRP - solutia ERP completa pentru managementul companiilor de distributie

Solutia SeniorXRP de la Senior Software este o solutie fiabila, ce dispune de un modul modern de ERP Distributie. Acest modul faciliteaza gestionarea eficienta a comenzilor de vanzare, monitorizarea precisa a stocurilor, livrarea comenzilor in timp util, imbunatatirea procesului de achizitie si asigurarea suportului pentru clienti de oriunde si oricand este necesar.

In urma utilizarii sistemului, companiile de distributie au obtinut multiple beneficii, precum cresterea cifrei de afaceri, reducerea timpului de procesare a comenzilor, sporirea controlului asupra costurilor si imbunatatirea satisfactiei clientilor.

Piata se schimba foarte repede, cerintele sunt tot mai mari, iar noi trebuie sa ne adaptam rapid. Prin urmare, se impunea implementarea unei solutii flexibile, ce are la baza tehnologii de ultima generatie, care sa ne permita sa realizam modificari si sa ne sustina in dezvoltarea afacerii.

Cu SeniorXRP putem sa gestionam foarte bine toate canalele de vanzare si daca ar fi sa apara alte canale, vom putea face foarte usor setarile pentru a le gestiona, fara sa intre in conflict cu cele existente. Flexibilitatea aceasta, de a realiza setari in sistem, este cel mai important lucru pentru ca ne permite sa ne modelam noi anumite procese. In ceea ce priveste accesibilitatea datelor, gasim foarte repede in ERP ceea ce avem nevoie, putem sa ordonam simplu datele conform nevoilor noastre si chiar sa le personalizam pentru fiecare in parte.

Vasile Andrei Vita, CEO – Vitacom Electronics

Alege un sistem ERP care tine pasul cu dezvoltarea
companiei tale de Distributie!

Afla cum te poate ajuta SeniorXRP! Discuta cu un consultant!