Impactul crizelor de natura sanitara, militara si economica din ultimii ani nu numai ca este inca viu, ci si modeleaza cele mai importante patru tendinte de productie de astazi: intreruperile repetate din lantul de aprovizionare, factorii negativi care influenteaza economia, adoptarea noilor tehnologii si deficitul semnificativ de personal.
In continuare, vom analiza aceste tendinte si vom discuta despre modul in care producatorii pot gestiona provocarile lor prin intermediul unui software modern de tip ERP - pentru managementul eficient al productiei.
1. Depasirea intreruperilor din lantul de aprovizionare
ERP pentru aprovizionare si productie
Intreruperile lantului de aprovizionare au devenit o constanta in ultimii ani, iar aceste blocaje pot reprezenta un risc semnificativ pentru afacerile producatorilor. Mai mult, costul mai mare al bunurilor vandute, care insumeaza toate costurile directe asociate cu fabricarea unui produs, ii determina pe producatori sa compenseze aceste provocari prin:
- Imbunatatirea vizibilitatii asupra lantului de aprovizionare
- Cresterea preturilor produselor pentru clienti
- Identificarea unor furnizori alternativi etc.
Pe fondul tensiunilor geopolitice si al persistentei perturbarilor din lantul de aprovizionare, tendinta de onshoring poate deveni o strategie viabila pentru multe companii. Onshoringul se refera la procesul de aprovizionare sau relocare a operatiunilor de productie ale unei companii in interiorul granitelor tarii sale si are ca scop sa reduca dependenta unui producator de furnizorii internationali, prin stabilirea de legaturi cu furnizorii locali. Acest lucru stimuleaza economia locala si ofera siguranta lantului de aprovizionare al producatorului impotriva conflictelor internationale.
Insa, organizatiile au nevoie de tehnologie pentru a face ca aceste schimbari sa aiba loc. Solutiile ERP pentru productie ofera date centralizate, actualizate in timp real, pe care companiile le pot folosi pentru a-si previziona si evalua stocurile, necesarul de materiale si nevoile logistice. Sistemul ERP potrivit ii va oferi unui producator o imagine clara asupra resurselor sale, capacitati de planificare cu privire la programele de livrare si de productie, dar si instrumente analitice pentru evaluarea nevoilor operationale si luarea rapida de decizii strategice.
Citeste si: CAD – Computer Aided Design: Ce inseamna CAD
2. Combaterea factorilor care influenteaza negativ economia
ERP productie
Desi exista o crestere in sectorul de productie, inflatia ridicata si ingrijorarile legate de o posibila recesiune afecteaza in continuare toate industriile. Factorii economici de o asemenea amploare nu pot fi controlati de producatori, dar acestia pot atenua efectele lor prin centralizarea datelor intr-un sistem strategic, implementat la nivelul intregii organizatii. Un sistem ERP pentru productie ii va ajuta pe producatori sa:
- Anticipeze si sa ajusteze preturile pentru a tine pasul cu fluctuatiile economice
- Simplifice procesele de returnare si inlocuire a produselor
- Monitorizeze si sa reduca costurile operationale
- Elimine introducerea manuala a datelor si sa imbunatateasca productivitatea
Mai mult, software-ul pentru managementul productiei poate ajuta o afacere sa identifice segmentele de business care pot fi eficientizate, creantele care pot fi achitate si sursele de venit care pot fi diversificate - toate acestea contribuind la o pozitionare financiara mai puternica a companiei.
3. Adoptarea tehnologiei
ERP modern cu tehnologii AI, ML
Tehnologiile avansate de productie, cum ar fi inteligenta artificiala (AI), invatarea automata (ML), imprimantele 3D, Internetul industrial al lucrurilor (IIoT), robotii si multe altele, isi fac simtita tot mai mult prezenta in industria de productie. Investitiile continue in tehnologiile avansate de productie pot contribui la dezvoltarea agilitatii de care producatorii au nevoie pentru a creste rezistenta si a reduce sau chiar elimina riscurile.
Investitiile in tehnologia de gestionare a productiei echipeaza companiile cu capabilitatile si informatiile de care au nevoie pentru a ramane eficiente si competitive.
Tehnologia potrivita pentru producatorii de astazi va veni echipata cu capabilitati AI si ML care sunt gata de utilizare.
De asemenea, solutia ERP pentru producatori ar trebui sa utilizeze API-uri deschise pentru a se integra fara probleme cu aplicatii terte vitale si tehnologii specializate, permitand companiilor sa se conecteze, sa monitorizeze si sa gestioneze fiecare aspect al operatiunilor lor dintr-un singur sistem.
4. Solutionarea deficitului de personal
Sistem software ERP management productie
In timpul pandemiei, productia manufacturiera si orele lucrate au scazut semnificativ. Companiile s-au vazut obligate sa disponibilizeze muncitori, iar aceasta situatie de concediere fortata a insemnat ca industria prelucratoare s-a trezit brusc cu o forta de munca redusa.
La momentul respectiv, detinerea unui numar mai mic de angajati reprezenta o optiune sustenabila, dar a devenit rapid o preocupare majora pe masura ce sectorul de productie a luat amploare. In prezent, producatorii care cauta lucratori calificati sau lucratori care pot fi instruiti cu succes, intampina dificultati si sunt nevoiti sa caute solutii pentru a combate criza fortei de munca prin utilizarea strategica a tehnologiei.
Astfel, producatorii pot aborda deficitul de forta de munca si prin implementarea unui software modern de gestionare a productiei. Software-ul ERP pentru managementul productiei este atractiv pentru lucratorii mai tineri, care sunt nativi digitali, si ajuta companiile sa automatizeze procesele manuale. In plus, o solutie ERP de productie, ajuta intreprinderile sa previzioneze cu exactitate necesarul de forta de munca si sa aloce resursele in mod eficient.
ERP pentru gestionarea activitatilor de productie
Soft ERP productie
ERP este un sistem software care integreaza diverse procese si functii de afaceri, cum ar fi contabilitatea, stocurile, productia, vanzarile si resursele umane. ERP ii ajuta pe producatori sa isi eficientizeze operatiunile, sa isi imbunatateasca eficienta, sa reduca costurile si sa creasca satisfactia clientilor.
ERP pentru productie ofera o imagine de ansamblu si in timp real asupra intregii afaceri, si le permite producatorilor sa monitorizeze si sa controleze fiecare aspect al ciclului de productie, cum ar fi materialele, masinile, forta de munca, calitatea si livrarea. Sistemul ERP pentru productie faciliteaza, de asemenea, colaborarea si comunicarea intre diferite departamente si parti interesate, cum ar fi furnizorii, clientii si autoritatile.
Module ERP productie
Module integrate si functii cheie pe care un sistem ERP le ofera producatorilor:
- Planificarea necesarului de materiale (MRP): Aceasta functie calculeaza cantitatea optima si momentul in care trebuie sa fie livrate materiile prime, componentele si produsele finite necesare pentru a satisface cererea clientilor. Sistemul MRP (Material Requirements Planning) ii ajuta pe producatori sa isi optimizeze nivelul stocurilor, sa evite epuizarea sau supraevaluarea stocurilor si sa reduca risipa.
- Sistemul de executie a productiei (MES): Aceasta functie urmareste si gestioneaza procesul efectiv de productie, de la primirea comenzilor pana la expedierea produselor. MES ii ajuta pe producatori sa isi imbunatateasca productivitatea, calitatea si conformitatea prin furnizarea de date si feedback in timp real privind performanta masinilor, a lucratorilor si a proceselor.
- Managementul ciclului de viata al produselor (PLM): Aceasta functie sprijina proiectarea, dezvoltarea si lansarea de noi produse sau modificarea celor existente. Sistemul PLM, pentru managementul ciclului de viata al produsului, ii ajuta pe producatori sa isi accelereze procesul de inovare, sa reduca timpul de lansare pe piata a produselor si sa isi imbunatateasca nivelul de competitivitate.
- Gestionarea relatiilor cu clientii (CRM): Aceasta functie gestioneaza interactiunile cu clientii actuali si potentiali, de la marketing la vanzari si servicii. Sistemul CRM, pentru managementul relatiilor cu clientii, ii ajuta pe producatori sa isi imbunatateasca satisfactia si retentia clientilor prin oferirea de experiente personalizate si adaptate pe mai multe canale de vanzare.
- Business intelligence (BI): Aceasta functie analizeaza datele colectate din diverse surse si ofera informatii si rapoarte privind performanta si tendintele afacerii. Sistemul de raportare si business intelligence ii ajuta pe producatori sa ia decizii informate si strategice bazate pe date reale, obtinute in timp util.
SeniorXRP – soft ERP modern potrivit pentru toate tipurile de productie
SeniorXRP – soft ERP web cu functionalitati extinse, este un sistem modern si flexibil, cu interfata intuitiva, care se adapteaza oricarui tip de productie si se integreaza usor cu sisteme terte, specializate pe diferite tipuri de activitati. Solutia ERP, de la Senior Software, contribuie la cresterea eficientei operationale companilor de productie, prin gestionarea si optimizarea modului in care sunt utilizate resursele organizatiei.
Printre functionalitatile si modulele integrate nativ in sistemul de tip ERP – SeniorXRP pentru productie, se numara:
- Gestionarea relatiilor si interactiunilor cu clientii, cu posibilitatea de a construi strategia de fidelizare a clientilor
- Administrarea datelor de produs intr-un sistem unic centralizat, care contribuie la simplificarea procesului de productie si la reducerea timpului de lansare pe piata pentru produsele noi
- Planificarea necesarului de materiale, prin sincronizarea cererii cu oferta, asigurand, totodata, stocul optim pentru materii prime, semifabricate si produse finite
- Gestionarea furnizorilor si proceselor de achizitie, pentru a obtine cea mai buna combinatie de pret si data de livrare
- Crearea, actualizarea si monitorizarea comenzile de lucru pe intregul parcurs al procesului de fabricatie
- Gestionarea retetelor multi-nivel, alocare automata a costurilor pe reteta, versiuni multiple de retete, copiere retete, modificare flexibila a retetelor
- Gestionarea si optimizarea costurilor de productie si alocarea cheltuielilor indirecte, fixe sau variabile
- Estimarea productie pe baza vanzarilor si a capacitatii unitatii de productie
- Configurarea produselor in functie de caracteristicile si atributele setate
- Identificarea stocurilor critice de materii prime si materiale si planificarea necesarului de materii prime si materiale
- Planificarea avansata a resurselor umane si materiale, a utilajelor si echipamentelor
Alege sistemul ERP pentru productie potrivit pentru fabrica ta!
SeniorXRP este un sistem flexibil de management al afacerii,
cu o interfata extrem de intuitiva si functionalitati extinse pentru productie.