Software MRP – ce inseamna si cum te ajuta in productie

 

MRP este acronimul de la Material Requirement Planning. Termenul vine din engleza si se traduce ca planificarea necesarului de materiale sau planificarea aprovizionarii.

De obicei, este un modul dintr-un sistem ERP sau APS, ori functioneaza impreuna cu aplicatii ERP, APS sau WMS.

In productie, un sistem MRP este folosit pentru a planifica aprovizionarea cu materiile prime si materialele necesare in procesul de fabricatie, astfel incat produsul finit sa fie finalizat la termenul agreat cu clientul.

mrp erp-productie-managementul-productiei-aps-mes-plm-bg 1

Cum functioneaza MRP (Material Requirement Planning) in platforma SeniorXRP

MRP este un submodul al modulului de Productie din SeniorXRP, folosit pentru a planifica aprovizionarea sau productia de materiale, astfel incat sa asigure disponibilitatea materialelor in cantitatile necesare si in timp util pentru fabricatie. Sistemul MRP isi extrage informatiile din 3 surse principale:

Planul operatiunilor din fabrica – aici sunt detaliate atat cantitatile aferente fiecarui produs care urmeaza sa fie realizat, cat si data la care este necesar produsul.
Reteta de productie – reprezinta lista de materii prime, componente, ansamble si subansamble necesare pentru realizarea unui produs finit.
Informatiile despre stoc – acestea includ date despre stocul disponibil si cel deja comandat, dar si detalii precum intervalul de livrare de la furnizor sau marimea loturilor.

Pornind de la toate aceste informatii, MRP determina in mod automat necesarul net de materiale, materii prime, componente, ansamble si subansamble necesare pentru un anumit interval de timp predefinit. Mai departe, genereaza comenzile planificate de productie, autorizeaza realizarea acestora prin emiterea ordinelor de productie si, eventual, anuleaza sau revizuieste anumite cantitati stabilite anterior si care nu mai corespund noii planificari.

Functionalitatile submodulului MRP din SeniorXRP

Mesaje de actiuni recomandate

Softul genereaza o lista de actiuni recomandate - accelerati, amanati sau anulati comenzile de aprovizionare - pentru a evita intreruperile in fabrica si pentru a expedia comenzile clientilor la timp.

In plus, sistemul MRP identifica comenzile intarziate si afiseaza optiuni de transferuri disponibile dintr-un alt depozit sau dintr-o alta locatie.

Planul principal de productie

Submodulul MRP din SeniorXRP planifica toate cerintele pe baza planului principal de productie (Master Production Schedule - MPS).

MPS va fi tratat ca o comanda de productie pre-planificata si va actiona ca o aprovizionare pentru alte cerinte de ofertare.

Previziuni de vanzari

Cu MRP puteti genera prognoze pentru a gestiona planul principal de productie pe baza istoricului vanzarilor si / sau prin intoducerea manuala a datelor.

Dashboard MRP

Monitorizati planul complet de materiale si materii prime utilizand dashboardurile disponibile in MRP care arata toata activitatea, comenzile, cerintele, soldurile si recomandarile pentru un articol de inventar.

Materiale critice

Vizualizati materialele critice necesare pentru comenzile de productie programate.

mrp erp-productie-managementul-productiei-aps-mes-plm-bg 2

Beneficiile sistemului MRP din platforma ERP SeniorXRP

Productivitate mai mare si costuri reduse

Planificarea materialelor pe etape asigura achizitionarea acestora la timp pentru fabricare.

Rapoartele de materiale critice si notificarile ii ajuta pe planificatori sa raspunda la schimbarile care afecteaza cererea si productie, pentru a nu aparea lipsa de stoc sau stocuri prea mari.

Flux de
productie mai eficient

Bazandu-se pe istoricul de aprovizionare, stocul se poate completa permanent, prin recomandari, rezervari sau comenzi la furnizori.

Se poate face si relocare de marfa din sediul central catre filiale, totul intr-un mod simplu si rapid, fara eforturi inutile.

Utilizarea maximizata a materialelor

Planificarea cu precizie a materilor prime asigura disponibilitatea acestora pentru productie.

Acest lucru imbunatateste programarea resurselor, maximizand utilizarea masinilor, a fortei de munca si a centrului de lucru in general.

Vizibilitate mai mare si clienti multumiti

Planurile de materii prime, rapoartele privind lipsa materialelor si productia pot fi monitorizate in timp real, intr-un singur dashboard.

Prin intermediul notificarilor si recomandarilor, MRP reduce timpul de aprovizionare si numarul comenzilor neonorate.

Afla mai multe despre planificarea necesarului de materiale din SeniorXRP

Alege solutia care acopera cu succes nevoile oamenilor din toate departamentele,
de la resurse umane si financiar pana la productie, achizitii, vanzari, B2B, sau logistica.