RO e-Transport Ce este si cum se face raportarea in sistemul RO e-Transport Care sunt tipurile de transporturi vizate de RO e-Transport

RO e-Transport, Sistemul national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, a devenit obligatoriu incepand cu data de 1 iulie 2022. Un ERP modern poate tine in permanenta pasul cu schimbarile din piata si poate ajuta companiile vizate de RO e-Transport sa simplifice procedura de raportare in Sistemul national pentru monitorizarea transporturilor cu risc fiscal ridicat. Din acest articol vei afla mai multe despre ce este e-Transport, care sunt bunurile vizate si cum te poate ajuta un soft ERP in conformarea la prevederile RO e-Transport.

Ce este sistemul RO e-Transport?

e Transport este un Sistem national de monitorizare a transportului de marfuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul Romaniei, prin intermediul caruia autoritatile vizeaza optimizarea proceselor de natura fiscala.

Aceasta obligatie declarativa, intrata in vigoare din iulie 2022 se adauga la celelalte doua masuri adoptate in cadrul aceluiasi proces de digitalizare fiscala, respectiv SAF-T (D406) si RO e-Factura.

Raportarea in sistemul RO e Transport la ANAF

Pentru raportarea RO e Transport la ANAF, se acceseaza sistemul din spatiul privat virtual (SPV) al contribuabilului, iar dupa completarea datelor necesare in sectiunile dedicate, se va transmite fisierul .xml, care va fi supus unei serii de validari de catre autoritatea fiscala.

Ulterior verificarilor, daca informatiile sunt introduse corect, sistemul va aplica semnatura electronica a Ministerului Finantelor, care atesta primirea declaratiei. In cazul in care declaratia va fi completata eronat, contribuabilul va primi un fisier de tip .xml care va contine erorile identificate.

Sistemul RO e Transport categorii de bunuri cu risc fiscal ridicat

Sistemul RO e Transport: categorii de bunuri cu risc fiscal ridicat

Bunurile cu risc fiscal ridicat care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport sunt urmatoarele:

Legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare (COD NC 0701 si 0714)
Fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni (COD NC de la 0801 la 0814 inclusiv)
Bauturi, lichide alcoolice si otet (COD NC de la 2201 la 2208 inclusiv)
Sare, sulf, pamanturi si pietre, ipsos, var si ciment (COD NC 2505 si 2517)
Imbracaminte si accesorii de imbracaminte, tricotate sau crosetate (COD NC de la 6101 la 6117 inclusiv)
Imbracaminte si accesorii de imbracaminte, altele decat cele tricotate sau crosetate (COD NC de la 6214 la 6217 inclusiv)
Incaltaminte, ghete si articole similare, parti ale acestor articole (COD NC de 6401 la 6405 inclusiv)
Fonta, fier si otel (COD NC 7213 si 7214)

Este important de subliniat faptul ca in sistemul RO e Transport trebuie declarate transporturile care contin atat bunuri cu risc fiscal ridicat, cat si alte tipuri de bunuri, fiind generat un singur cod UIT pentru intregul transport.

Ce este codul UIT? Cand se elibereaza?

Codul UIT este un cod unic generat de sistemul RO e Transport, prin intermediul caruia vor fi identificate bunurile care fac obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat.

Codul UIT are o valabilitate de 5 zile de la data inceperii transportului, si va fi aplicat pe documentatia de transport. In urmatoarele situatii, termenul de valabilitate se va extinde de la 5 zile la 15 zile calendaristice: achizitii intracomunitare de bunuri, tranzactii intracomunitare in tranzit, operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer, transporturi de bunuri ce reprezinta stocuri la dispozitia clientului conform Codului fiscal.

Tipuri de transporturi vizate de sistemul RO e Transport

Sistemul RO e Transport ANAF, vizeaza urmatoarele tipuri de transporturi / tranzactii:

Transporturile care incep si se finalizeaza pe teritoriul tarii
Orice tranzactie transfrontaliera care incepe in Romania (ex.: export, livrare intracomunitara)
Orice tranzactie transfrontaliera care se finalizeaza in Romania (ex.: import, achizitie intracomunitara)
Orice tranzactie transfrontaliera care este in tranzit pe teritoriul Romaniei (si in acest caz o parte din transport se desfasoara pe teritoriul Romaniei)

Cine are obligatia sa declare datele in e-Transport?

Conform prevederilor ANAF, sistemul RO e Transport vizeaza toti operatorii economici din Romania, care vand sau cumpara produse cu risc fiscal ridicat, ce sunt transportate pe caile rutiere.

Vor avea obligația de declarare in sistemul RO e-Transport urmatoarele categorii de persoane:

Destinatarul mentionat in declaratia vamala de import, respectiv expeditorul mentionat in declaratia vamala de export
Beneficiarul din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat
Furnizorul din Romania, in cazul tranzactiilor interne sau a livrarilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat
Depozitarul, in cazul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri

Sanctiuni e Transport. Ce amenzi vor fi aplicate?

Nerespectarea prevederilor Ordonantei e Transport va fi sanctionata incepand de la data de 1 ianurie 2023, cu amenzi cuprinse intre 10.000 si 50.000 lei pentru persoanele fizice si intre 50.000 si 100.000 lei pentru persoanele juridice, precum si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Sistemul SeniorXRP si RO e-Factura

Sistemul SeniorXRP de la Senior Software este o solutie performanta de tip ERP, care vine in sprijinul companiilor vizate de RO e Transport, simplificand procedura de raportare si asigurand acuratetea datelor. Transmiterea catre ANAF a documentelor privind transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat se realizeaza extrem de simplu, direct din sistemul ERP, fiind astfel redus semnificativ timpul dedicat raportarii RO e Transport.

schema etransport raportare ro e-transport prin sistemul erp seniorxrp 2022

SeniorXRP este o solutie conceputa ca o platforma de dezvoltare, destinata companiilor care desfasoara activitati mai complexe de business. SeniorXRP include functionalitati extinse de ERP, WMS, CRM, management documente, portal B2B, toate disponibile intr-o singura solutie.

Citeste si:

Industrii

Factsheet SeniorXRP

Descarca gratuit factsheetul solutiei SeniorXRP si afla cum te poate ajuta solutia sa iti dezvolti afacerea!