e-Factura Facturarea electronica cu un soft ERP – RO e-Factura ANAF

RO e-Factura este un proiect demarat de Ministerul Finantelor si ANAF, care faciliteaza circulatia facturilor electronice intre entitati juridice, publice sau private. Pe piata de solutii software din Romania exista solutii dedicate, precum cele de tip ERP, care simplifica procesul de facturare electronica. Atunci cand cauti cel mai bun sistem ERP pentru facturare RO e-Factura, este important ca in prealabil sa cunosti ce este e-Factura, care sunt beneficiile facturarii electronice, cum functioneaza si cum te ajuta un sistem pentru managementul resurselor sa transmiti facturi in format electronic.

Ce este e-Factura?

RO e-Factura este instrumentul de facturare electronica, prin intermediul caruia ANAF vizeaza optimizarea proceselor de natura fiscala in Romania. Acest sistem urmareste prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, astfel incat sa permita monitorizarea corecta a gradului de colectare TVA pentru diferite tipuri de bunuri cu risc fiscal ridicat. Emiterea, transmiterea si primirea facturii electronice RO e-Factura se realizeaza in format XML, pentru a permite prelucrarea electronica facila a datelor.

Sistemul RO e-Factura - sau factura electronica - este reglementat de Legea nr. 139/2022, respectiv OUG nr. 41/2022 si a devenit obligatoriu incepand cu data de 1 iulie 2022.

Cine foloseste e-Factura?

Prin RO e-Factura sunt monitorizate si verificate urmatoarele tipuri de tranzactionari:

Business to Government (B2G) – include achizitii publice, achizitii sectoriale sau concesiuni de lucrari ori servicii care au loc in relatia dintre autoritatile statului si operatorii economici;
Business to Business (B2B) – vizeaza comerciantii care livreaza bunuri ce au un risc fiscal ridicat de evaziune fiscala*.
Serviciile HoReCa care presteaza servicii de turism emise in baza voucherelor de vacanta. Astfel, in situatia in care serviciile din industria mentionata anterior sunt accesate si platite/decontate (integral sau partial) cu vouchere de vacanta, factura trebuie emisa in sistemul RO e-Factura si incarcata in platforma RO e-Factura.

*Vanzarea bunurilor cu risc ridicat de evaziune fiscala catre persoanele fizice nu necesita facturarea prin sistemul RO e-Factura, chiar daca li se emite bon fiscal si/sau factura. Obligativitatea se aplica doar persoanelor juridice.

Beneficii e-Factura

Beneficiile pe care le aduce sistemul RO e-Factura sunt:

Derularea transparenta a contractelor de achizitii publice si, totodata, a celor dintre operatorii economici
Reducerea timpului de transmitere a facturilor
Eficientizarea procesului de facturare, documentele fiind in prealabil validate de ANAF
Reducerea fraudei TVA atat la nivel national, cat si in cadrul Uniunii Europene
Scaderea costurilor, eliminand necesitatea de facturare pe suport hartie

Categoriile de bunuri vizate de RO e-Factura

Sunt stabilite 5 categorii de produse percepute ca fiind cu risc fiscal ridicat, pentru care trebuie utilizat sistemul informatic RO e-Factura. Conform Ordinulului 12/2022, ANAF, acestea sunt urmatoarele:

Legume, fructe (COD NC de la 0701-0714, dar si legumele comestibile, anumite radacini si tuberculi; COD NC de la 0801-0814, dar si fructele comestibile, fructe cu coaja lemnoasa, coaja de citrice sau de pepeni);
Bauturi alcoolice (COD NC de la 2203-2208);
Constructii noi (mentionate la art. 292, alin. (2), lit. f) din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare);
Produse minerale (apa minerala naturala, nisip si pietris) – incluse in codurile NC de la 2201 – 2202, 2505, 2517;
Imbracaminte si incaltaminte (inclusiv accesorii) - care se incadreaza la codurile de la 6401 – 6405, 6101 – 6117, 6201 – 6212 si 6214 – 6217 inclusiv. Detaliile cu privire la codurile NC sunt prezentate in OPANAF nr. 12/2022.

Cum functioneaza e-Factura?

Inscrierea in Registrul RO e-Factura se certifica prin transmiterea online, cu semnatura electronica, a formularului 084, unde se bifeaza sectiunea III. In urma completarii formularului, operatorul economic este inscris in Registrul RO e-Factura cu data de 1 a lunii urmatoare, dobandind totodata si calitatea de destinatar.

Astfel, emitentul facturii electronice elaboreaza fisierul corespunzator facturii electronice, in format XML, conform documentatiei tehnice puse la dispozitie de Ministerul Finantelor (MF), implicit (ANAF), dupa care incarca factura electronica in Spatiul Privat Virtual (SPV) si asteapta primirea formularului cu sigiliul electronic ANAF.

e-Factura ANAF 2022 corecta

Daca in urma verificarii nu sunt identificate erori, atunci factura va fi insotita de semnatura electronica a Ministerului Finantelor (MF), prin care se atesta receptionarea facturii electronice in sistemul RO e-Factura. Exemplarul original al facturii electronice este considerat fisierul de tip XML, care are aplicata semnatura electronica a MF, iar atat emitentul, cat si destinatarul pot accesa documentul arhivat ca fisier zip in sistemul RO e-Factura.

e-Factura ANAF 2022 corectata

In cazul in care la verificarea facuta se identifica erori in factura, aceasta nu se inregistreaza in sistemul RO e-Factura. Ca urmare, factura electronica nu este primita de catre destinatar. In acest caz, emitentul are posibilitatea sa transmita, prin intermediul aceluiasi sistem, fisierul de tip XML care contine erorile identificate, insotit de semnatura electronica MF, sub forma unui fisier arhivat de tip zip.

Dupa rectificarea erorilor semnalate de sistem, factura electronica corectata poate fi retrimisa in RO e-Factura, cu modificarile si completarile aferente, conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Dupa finalizarea verificarilor automate, fisierele arhiva pot fi descarcate direct din sistem.

Daca factura electronica transmisa de emitent catre destinatar este acceptata de sistemul RO e-Factura, insa destinatarul are obiectii cu privire la cele inscrise, acesta va instiinta emitentul facturii electronice, inclusiv prin SPV, prin transmiterea unui mesaj ce va respecta structura publicata in documentatia tehnica.

Cum functioneaza RO e-Factura. Cum te ajuta platforma ERP in gestionarea RO e-factura

Cum functioneaza e-Factura?

Registrul RO e-Factura este public si poate fi accesat atat de pe site-ul ANAF, cat si prin pagina web din cadrul Spatiului Privat Virtual. SPV este platforma pentru facturare electronica si poate fi folosita permanent de operatorii economici pentru a utiliza sistemul national RO e-Factura.

Cum se acceseaza SPV?

Platforma nationala gratuita utilizata pentru facturarea electronica RO e-Factura, poate fi accesata pe site-ul ANAF, iar mijloacele de identificare electronica pentru accesarea SPV sunt:

Interconectarea aplicatiei disponibile la nivelul destinatarului cu sistemul RO e-Factura, utilizand o serie de microservicii expuse sub forma unui Application Programming Interface (API)
Utilizarea aplicatiilor puse la dispozitie, in mod gratuit, de catre Ministerul Finantelor

Utlilizatorii SPV pot primi acte administrative fiscale sau alte documente de interes, informatii legate de obligatiile fiscale si detalii cu privire la contributiile sociale.

Depuneri si sanctiuni e-Factura

Utilizarea sistemului RO e-Factura a intrat in vigoare de la 1 iulie 2022 insa, desi contribuabilii au obligatia de a-l utiliza, cadrul legal nu prevede, in momentul de fata, sanctiuni explicite in acest sens. Totusi, avand in vedere ca nu sunt definite sanctiuni speciale in aceasta privinta, este posibil ca autoritatile sa aplice amenzi intre 300 si 4000 RON, pentru lipsa facturarii electronice, in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991.

Sistemul SeniorXRP si RO e-Factura

Sistemul SeniorXRP este o solutie de tip ERP de pe piata de solutii software din Romania care simplifica procesul de facturare electronica. Conceputa ca o platforma de dezvoltare, solutia SeniorXRP prezinta o interfata extrem de intuitiva, care include functionalitati extinse de ERP, WMS, CRM, gestionare documente, portal B2B, toate disponibile intr-o singura aplicatie.

Senior Software a implementat o serie de noi functionalitati in cadrul solutiei SeniorXRP, pentru a acorda clientilor suportul necesar si a se asigura ca toti utilizatorii se pot incadra in prevederile legale.

schema efactura cum functioneaza efactura in sistemul erp seniorxrp

Cu ajutorul platformei SeniorXRP, transmiterea documentelor in sistemul RO e-Factura se realizeaza extrem de simplu, facturile fiind trimise catre ANAF printr-un singur click. Mai mult decat atat, functionalitatile modulului financiar din SeniorXRP, te ajuta sa urmaresti operatiunile financiar-contabile, sa generezi raportari financiare trimestriale si anuale, si sa asiguri acuratetea proceselor de facturare, oferind o singura versiune de adevar.

Citeste si:

Industrii

Factsheet SeniorXRP

Descarca gratuit factsheetul solutiei SeniorXRP si afla cum te poate ajuta solutia sa iti dezvolti afacerea!