Ce este Managementul Documentelor

Sistem management documente

Managementul documentelor vizeaza colectarea, stocarea, gestionarea si accesul la fisiere si informatii intr-un mod eficient si organizat.

Un sistem performant de management documente le permite angajatilor sa fie mai eficienti si le ofera managerilor o imagine mult mai clara asupra afacerii, acestia avand la indemana si bine organizate toate documentele si datele necesare pentru buna gestionare a activitatii. Spre exemplu, angajatii din departamentele de relatii cu clientii, pot sa vizualizeze documente legate de comenzi in timp ce vorbesc la telefon cu un client, solutionand astfel mult mai rapid diverse solicitari. Sistemul de management documente asigura imbunatarirea proceselor interne, inclusiv in cazul departamentelor de resurse umane, contabilitate si productie, reducand considerabil timpii petrecuti cu identificarea si verificarea documentelor sursa.

Afla din urmatorul articol ce presupune managementul documentelor si ce beneficii ofera o solutie software pentru gestionarea integrata a documentelor, dar si care sunt provocarile pe care le intampina companiile in procesul de document management.

Ce presupune managementul documentelor?

ERP Management Documente

Managementul documentelor este procesul de organizare, stocare, gestionare si accesare a documentelor si informatiilor intr-o organizatie. Scopul principal al managementului documentelor este de a asigura gestionarea eficienta a fisierelor si disponibilitatea acestora oricand este necesara accesarea rapida a informatiilor din documente, in conditii de siguranta si de catre personalul autorizat.

Asadar, prin managementul documentelor este asigurata si securitatea si conformarea fisierelor cu standardele si reglementarile aplicabile in cadrul fiecarei organizatii.

Sistemul de management documente dispune de multiple functionalitati care faciliteaza organizarea si gestionarea eficienta a documentelor intr-o companie. Printre principalele functionalitati ale unui soft management document se numara: centralizarea tuturor documentelor din companie, generarea de rapoarte si analize, capacitatea de a integra solutia cu alte sisteme din companie, stocarea documentelor intr-un mod structurat si nu numai.

Care sunt componentele unui soft management documente si cum te ajuta?

Un soft de management document este proiectat pentru a ajuta companiile sa gestioneze si sa urmareasca eficient documentele lor intr-un mediu digital. Componentele unui astfel de software pot varia in functie de caracteristicile specifice ale sistemului, dar in general, un astfel de sistem ar putea include urmatoarele functionalitati:

Crearea si inregistrarea documentelor

Un soft de management documente este un instrument util pentru crearea si inregistrarea documentelor intr-un mod eficient si sigur. Acesta permite utilizatorilor sa redacteze fisiere folosind diferite formate, sa le organizeze dupa criterii relevante, sa le acceseze rapid si usor, sa le modifice si sa le distribuie celor interesati.

Organizarea si indexarea

Documentele trebuie sa fie organizate si indexate in mod optim pentru a facilita cautarea si recuperarea ulterioara a acestora. In acest sens, pot fi utilizate structuri de dosare logice si pot fi definite o serie de reguli clare de numire a documentelor.

Stocarea si securitatea

Asigurarea unei stocari sigure a documentelor este esentiala pentru protejarea informatiilor, asigurand pastrarea fisierelor in siguranta, conform normelor legale si a politicii interne a organizatiei. Aceasta implica utilizarea solutiilor de stocare electronica, precum si gestionarea accesului la documente in functie de nivelurile de autorizare.

Acces si distributie

Un software de management documente trebuie sa faciliteze accesul la informatii pentru angajati si alte parti interesate si totodata sa permita distributia usoara a acestor. In acest sens, functionalitatile de cautare, dar si cele de distribuire a documentelor sunt extrem de importante pentru un sistem de management documente.

Colaborare si flux de lucru

Sistemul de document management poate facilita colaborarea si fluxul de lucru intre angajati, permitand partajarea si editarea comuna a documentelor in timp real si, totodata, pastrarea istoricului modificarilor, impreuna cu versiunile anterioare.

Ce avantaje ofera managementul documentelor?

Managementul documentelor ofera numeroase avantaje companiilor, printre cele mai importante numarandu-se:

 • Reducerea costurilor de administrare si depozitare a documentelor: implementarea unui soft de management documente reprezinta un pas important in directia crearii unui mediu de lucru digital. Utilizarea capacitatii de stocare electronica duce la o reducere semnificativa a cheltuielilor asociate cu pastrarea documentelor in format fizic. De asemenea, sunt eliminate si tarifele legate de cautarea, imprimarea si operarea documentelor, distribuirea, arhivarea si stocarea actelor, generarea deseurilor din hartie si alte cheltuieli de operare.
 • Securitate sporita: securitatea documentelor este esentiala pentru organizatiile de orice dimensiune, pentru a pastra datele sensibile protejate. Document management ofera un control mai bun asupra fisierelor sensibile, iar accesul la acestea poate fi controlat la nivel de dosar pentru diferite grupuri sau persoane. De asemenea, un soft pentru managementul documentelor poate pastra informatii cu privire la cine a vizualizat un document, cand a fost accesat si cum a fost modificat. Totodata, fisierele gestionate sunt foarte usor de urmarit si pot fi etichetate pentru a permite inclusiv setarea de alerte automate.
 • Integrarea facila cu alte sisteme: modulul de management al documentelor se integreaza simplu si rapid cu celelalte componente ale sistemului ERP sau aplicatii folosite in cadrul companiei, pentru a crea o infrastructura de automatizare a proceselor si o arhivare sigura si corecta.
 • Existenta unei baze de date unitare: la nivel organizational, managementul documentelor presupune existenta unei singure baze de date care contine toate informatiile, indiferent de sursa de provenienta a acestora. Documentele vor fi arhivate in functie de categoria lor, evitand astfel crearea mai multor versiuni ale aceluiasi fisier pentru distribuire. De asemenea, se vor putea verifica in orice moment informatiile necesare, fara a afecta sau deteriora documentele in format fizic.
 • Conformarea la legislatia in vigoare: utilizarea unui sistem pentru managementul documentelor implica conformitatea cu procedurile legale si cerintele impuse de regulamentul general privind protectia datelor. Intr-o mare masura, firma este securizata impotriva posibilelor greseli comise de angajati, crearea documentatiei in sistem, de catre personal, fiind posibila doar daca se respecta formatul ce corespunde cerintelor legale.

Care sunt beneficiile pe care le ofera sistemul de management documente?

Un sistem de management documente ofera mai multe beneficii pentru afaceri, iar printre cele mai importante sunt:

Imbunatatirea fluxurilor de lucru

Un sistem de management documente poate imbunatati modul de lucru al unei organizatii prin reducerea timpului si costurilor, prin facilitarea colaborarii intre angajati si parti interesate, prin asigurarea conformitatii cu standardele si reglementarile legale si prin protejarea datelor sensibile. Totodata, prin optimizarea modalitatilor de manipulare a documentelor si mutarea lor intr-un flux de lucru electronic, organizatia poate, de asemenea, sa urmareasca activitatea utilizatorilor, sa gestioneze un depozit unic de documente si sa simplifice procesele pentru a economisi timp si resurse.

Cresterea productivitatii

Prin implementarea unui soft de managment documente, o companie poate beneficia de o mai buna organizare a informatiei si o mai mare eficienta a muncii. De asemenea, un astfel de sistem poate contribui la cresterea productivitatii unei organizatii prin simplificarea fluxurilor de lucru, reducerea timpului de cautare a informatiilor, eliminarea duplicarii documentelor si asigurarea conformitatii cu standardele de securitate si calitate. Pentru a optimiza procesele si a facilita colaborarea intre departamente, document management poate fi integrat cu alte aplicatii de afaceri, cum ar fi ERP – pentru gestionarea afacerii, HR – pentru managementul resurselor umane sau CRM – pentru gestionarea relatiilor cu clientii.

Documentatie eficientizata

Acest sistem permite stocarea, arhivarea, cautarea si accesarea documentelor in format electronic, reducand astfel riscul de pierdere sau deteriorare a informatiilor. Prin utilizarea unui sistem de management documente, o organizatie poate recupera rapid datele esentiale pentru functionarea sa, in caz de calamitati sau pierdere a documentelor fizice, continuand activitatea cu minim de intreruperi. Mai mult, compania poate imbunatati comunicarea cu furnizorii si partenerii, pentru ca poate atasa diverse contracte sau facturi originale direct la entitatile aferente acestora.

Care sunt beneficiile pe care le ofera sistemul de management documente

Cresterea satisfactiei clientilor

Este esential ca orice companie sa asigure o gestionare eficienta si sigura a documentelor, care sa permita accesul rapid si usor la informatiile necesare. Un software de document management este o solutie optima care, pe langa faptul ca permite eficientizarea proceselor si reducerea costurilor, aceasta asigura si o imbunatatire semnificativa a calitatii serviciilor oferite. Astfel, clientii beneficiaza de un nivel ridicat de transparenta si flexibilitate, care se reflecta in satisfactia lor fata de serviciile si produsele oferite de companie.

Pastrarea acuratetii datelor si reducerea timpilor

Prin intermediul unui sistem de management documente, organizatiile pot asigura integritatea informatiilor, evitand pierderea si eliminand erorile date de procesarea manuala a datelor. In plus, automatizarea proceselor de stocare, cautare si distribuire a documentelor reduce semnificativ timpul si efortul necesar pentru a accesa informatiile necesare, sporind productivitatea si facilitand luarea deciziilor informate. Astfel, un soft performant de document management nu numai ca optimizeaza fluxurile de lucru, dar contribuie si la minimizarea erorilor umane, imbunatatind in mod semnificativ calitatea serviciilor oferite.

Top provocari in managementul documentelor si cum le solutionezi?

Documentele reprezinta o sursa importanta de informatie si dovada tranzactiilor in relatiile cu clientii, partenerii, furnizorii si autoritatile. In majoritatea companiilor exista provocari in ceea ce priveste managementul documentelor, ceea ce adesea conduce la o pierdere de timp considerabila din partea angajatilor. Iata care sunt cele mai intalnite provocari intr-o companie si cum pot fi solutionate cu un soft de document management.

 • Volumul mare de documente: companiile produc si primesc zilnic un volum mare de documente, atat in format fizic, cat si electronic. Acestea trebuie clasificate, indexate, stocate si accesate rapid si usor, ceea ce presupune un consum mare de timp si spatiu.
 • Securitatea si confidentialitatea documentelor: documentele contin informatii sensibile si confidentiale, care trebuie protejate impotriva accesului neautorizat, modificarii, pierderii sau distrugerii accidentale sau intentionate.
 • Adaptabilitatea la schimbari: mediul de afaceri este intr-o continua schimbare, ceea ce implica modificari ale nevoilor, cerintelor si asteptarilor clientilor, partenerilor si autoritatilor. Companiile trebuie sa fie capabile sa se adapteze rapid la aceste schimbari si sa isi actualizeze procesele si documentele in consecinta.
 • Lipsa unei solutii integrate pentru managementul documentelor: multe societati folosesc sisteme diferite pentru gestionarea documentelor in format fizic si electronic, ceea ce duce la lipsa de coerenta, redundanta, risipa si erori.
beneficiile-oferite-de-softul-erp-pentru-managementul-documentelor-seniorxrp

Cum solutioneaza un soft management documente provocarile pe care le pot intalni companiile?

Softul de management documente este o solutie optima pentru companiile care se confrunta cu provocari legate de organizarea, securitatea, accesibilitatea si arhivarea documentelor. Acesta vizeaza crearea, editarea, distribuirea si stocarea fisierelor in format electronic, reducand astfel costurile, timpul si spatiul necesar pentru gestionarea documentelor pe suport fizic.

O solutie integrata de management documente permite centralizarea, standardizarea, automatizarea si conectarea proceselor, imbunatatind eficienta si calitatea. Prin intermediul acestui soft, documentele sunt disponibile intr-o singura baza de date centralizata, iar datorita integrarii pot fi transferate automat dintr-un sistem in altul, fara a mai fi necesara printarea si trimiterea acestora in format fizic. Astfel, se asigura o mai buna accesibilitate, securitate si actualizare a informatiilor, precum si o reducere a costurilor si a timpului necesar pentru gestionarea documentelor.

Asadar, sistemul de management documente reprezinta o solutie fundamentala pentru organizatii in gestionarea provocarilor legate de volumul mare de documente, colaborare si conformitatea cu reglementarile. Aceste instrumente ajuta companiile sa fie mai eficiente, mai sigure si mai competitive in mediul de afaceri care este in continua schimbare.

ERP pentru managementul documentelor

Exista solutii ERP pe piata care au in componenta lor un modul de management al documentelor. Aceasta integrare le ofera organizatiilor avantajul de a centraliza si gestiona toate aspectele operationale, de la procesele financiare si de productie la gestionarea documentelor, folosind o singura baza de date. Astfel, utilizatorii pot beneficia de o experienta mai fluida si mai coerenta in gestionarea datelor si a documentelor critice pentru afacere.

Un sistem ERP (Enterprise Resource Planning), care include si un modul dedicat managementului documentelor, incurajeaza colaborarea si partajarea de informatii, reducand astfel riscul de erori si intarzieri in fluxurile de lucru. Prin urmare, companiile care utilizeaza astfel de solutii pot economisi timp si resurse, imbunatatind in acelasi timp eficienta si controlul asupra documentelor.

Managementul documentelor cu SeniorXRP

Programul SeniorXRP de la Senior Software, ofera o solutie integrata de management documente in care pot fi stocate si centralizat orice tip de materiale sau fisiere necesare desfasurarii activitatii companiei.

Spre exemplu, SeniorXRP ii permite unei companii sa coordoneze cautari complexe pentru a identifica un lot sau un transport care trebuie retras. Totodata, programul va facilita comunicarea imediata cu retailerii, producatorii si clientii, expedierea retururilor, testarea, repararea, inlocuirea sau distrugerea stocului care nu poate fi reparat.

Sistemul de management documente este esential pentru companiile din industriile reglementate, iar cu SeniorXRP organizatiile pot identifica cu usurinta provenienta unui produs in cazul aparitiei unei probleme. De asemenea, organizatiile au acces la toate documentele legate de produsul respectiv si pot oferi rapid informatii detaliate despre lotul din care face parte.

Astfel, prin utilizarea functiilor de document management din SeniorXRP, companiile pot eficientiza modul de lucru al angajatilor, imbunatati comunicarea cu furnizorii si partenerii si le pot oferi clientilor o experienta unica de vanzare. Printre beneficiile obtinute cu modulul pentru management documente integrat din SeniorXRP, se numara:

 • Acces rapid la informatii intr-un mod securizat
 • Flexibilitate sporita in desfasurarea activitatii
 • Sincronizarea datelor dintre fisiere externe si informatiile din sistem
 • Vizibilitate si control asupra activitatii
 • Reducerea timpului de lucru
 • Eliminarea erorilor
 • Comunicare interna si externa imbunatatita
senior xrp soft erp integrat pentru gestiunea documentelor

Afla mai multe detalii despre sistemul de management documente de la Senior Software!

Alege solutia care acopera cu succes nevoile oamenilor din toate departamentele,
de la resurse umane si financiar pana la productie, achizitii, vanzari, B2B, sau logistica.