In prezent sunt disponibile zeci de aplicatii ERP. Fiecare prezinta puncte forte si puncte slabe. Unele sunt specializate pe industrii, in timp ce altele au un caracter mai general.

Unele sisteme se adapteaza mai bine unor producatori mai mici, in timp ce altele se preteaza proportional unor operatiuni de productie mai complexe, in locatii multiple.

Sistemele ERP pentru productie din ziua de azi includ un set omogen de caracteristici si functionalitati similare, diferentele intre aplicatii referindu-se la capabilitati specifice si componente care tin cont de modul diferit in care functioneaza fiecare fabrica.

Cu toate acestea, majoritatea sistemelor ERP pentru producatori trebuie sa includa un set de functionalitati si module standard, iar managerii trebuie sa fie atenti la detalii pentru a face diferenta intre sisteme.

caracteristici erp productie soft gestiune productie managementul productiei - bg 2

Platforma si Instrumente

Fiecare sistem ERP pentru productie prezinta nivele multiple de securitate a bazelor de date sau pentru utilizatori, impreuna cu un grad de personalizare a interfetei. Cele mai multe sisteme ERP ofera, de asemenea, campuri definite de utilizator, precum si functionalitati de import si export pentru gestiunea datelor, sau instrumente de raportare si interogare.

In ce priveste mobilitatea, cei mai multi furnizori includ o aplicatie mobila ERP atat de necesara pentru producatori, in special daca au angajati pe teren sau care lucreaza de la distanta. In acelasi timp, pun la dispozitie o sectiune de “Ajutor” pentru utilizatori, cu instructiuni de utilizare a sistemului.

Pe de alta parte, foarte putini furnizori ERP pentru productie ofera o sectiune de “Ajutor” personalizata si integrata direct in aplicatie, iar suportul pentru mai multe limbi sau localizarea pentru regiuni internationale variaza semnificativ in randul aplicatiilor ERP.

 

Citeste si: CAD – Computer Aided Design: Ce inseamna CAD

Contabilitate

Fiecare sistem ERP pentru productie ofera functionalitati generale de contabilitate, incasari, plati si operatiuni bancare (gestiunea numerarului sau reconciliere bancara). Cu toate acestea, anumite caracteristici specifice variaza semnificativ de la un sistem la altul.

Suportul multi-companie si cel multi-moneda sunt alte functionalitati comune, insa nu toate sistemele ERP includ capabilitati inter-company sau instrumente pentru alocari sau consolidari financiare. De asemenea, contabilitatea de proiect, mijloacele fixe si statele de plata sunt oferite prin aplicatii terte, ori, in cazul sistemelor ERP specializate, sunt incluse nativ in aplicatia ERP.

Vanzari

Toate aplicatiile ERP pentru productie includ comenzi de vanzare. Cele mai multe sisteme ofera functionalitati ce gestioneaza activitati precum livrari directe, retururi si schimburi, comenzi de vanzare, comisioane din vanzari, oferte si CRM (managementul resurselor clientilor).

De asemenea, majoritatea aplicatiilor ERP sunt usor de integrat cu platformele de comert electronic si includ o componenta pentru plata prin terminale electronice (POS). Alte functionalitati tipice pentru vanzari in sistemele ERP includ livrari, fixarea tarifelor, gestiunea comenzilor in asteptare si etichetare.

Stocuri / Inventar

Functionalitatile standard privind marfurile includ gestiunea stocurilor si a articolelor din afara stocurilor, cu definirea unitatilor de masura, fixarea tarifelor si informatii despre ambalare. Functiile obisnuite de gestionare a stocurilor includ inventar fizic, transferuri in/din depozite si Coduri ABC.

Multe sisteme ERP pentru productie ofera posibilitatea de a gestiona procesul de reaprovizionare in functie de stocul de siguranta, termene de executie, nivele de reaprovizionare, cantitati comandate sau definitii pentru stoc minim/maxim. Asamblarea kiturilor, dezasamblarea, aplicarea codurilor de bare si etichetarea sunt, de asemenea, operatiuni tipice pentru majoritatea ERP-urilor pentru producatori.

Pe de alta parte, exista sisteme ERP specializate care ofera functionalitati mai complexe: urmarirea pe loturi si pe numere de serie, date de expirare si alocari de stocuri, FIFO (primul produs intrat, primul iesit), LIFO (ultimul produs intrat, primul iesit), precum si metode de estimare sau evaluare, reala sau specifica (pe baza de loturi), a costurilor si inventarelor.

 

Citeste si: Ce este "Capable to Promise" si cum te ajuta in planificarea productiei?

Achizitii

Modulul de achizitii dintr-un ERP include, de obicei, functii pentru gestionarea comenzilor deschise, receptionarea bunurilor, managementul depozitului, gestiunea costurilor de achizitie, definirea FOB, retururi la furnizor si scanarea codurilor de bare.

Putine sisteme ofera in mod nativ formulare interne de comanda, fluxuri de aprobare automatizate sau proceduri de licitatie bazate pe cereri de ofera (RFQ) adresate furnizorilor.

Productie

Fiecare sistem ERP pentru productie cuprinde liste de materiale sau formule si retete de productie. Alte functionalitati esentiale sunt listele ipotetice de materiale, planificarea si programarea avansata, planificarea necesarului de materiale si ordinele de schimbare a proiectarii. Sistemele ERP pentru productia la comanda include functii de estimari de productie, configurator de produse si prognozarea cererii. De asemenea, multe sisteme ofera si un modul de raportare rapida privind productia.

Pe de alta parte, sistemele avansate de ERP includ functii de gestiune a articolelor de tip matrice, integrare a codurilor de bare, modificare comenzi de productie, configurare multi-nivel si multe altele.

caracteristici erp productie soft gestiune productie managementul productiei - bg 5

SeniorXRP - simplifici procesele de business, generezi preturi corecte si calculezi costurile totale de productie

Platforma SeniorXRP cuprinde o suita de module si functionalitati interconectate ce ofera o profunzime nemaiintalnita proceselor de productie. Multi producatori din diverse sectoare de activitate se bazeaza pe SeniorXRP pentru a maximiza resurse, a reduce costurile si a creste profitul.

SeniorXRP pune la dispozitia utilizatorului final procese de business flexibile si sustine activitati importante precum planificarea și controlul operatiunilor de productie, inclusiv planificarea cererii si a ofertei, programarea productiei si multe altele. Avand totul integrat intr-o singura platforma ERP, producatorii pot sa se concentreze pe dezvoltarea afacerii, cresterea calitatii serviciilor si produselor oferite clientilor si bineinteles, optimizarea costurilor.

In plus, sistemul SeniorXRP raspunde cu succes nevoilor oricarui tip de productie: productia la comanda, productia in serie, productia pe baza de proiect, productia de unicate si serie mica, sau orice combinatie a acestora.

Vezi cum se potriveste SeniorXRP modelului tau de business!

Alege solutia care acopera cu succes nevoile oamenilor din toate departamentele,
de la resurse umane si financiar pana la achizitii, vanzari, B2B sau logistica.