Afla din urmatorul articol ce este cloud ERP, cum functioneaza si care sunt beneficiile unui sistem ERP in cloud, dar si ce diferente sunt intre cloud ERP si on premises ERP si cum poti beneficia de servicii in cloud daca ai ERP on premises.
Ce este cloud ERP?
Cloud ERP software este un sistem ERP care ruleaza pe platforma cloud a unui furnizor, accesul in aplicatie realizandu-se prin intermediul Internetului. In acest caz, sarcina de gestionare si intretinere a software-ului revine furnizorului de ERP.
Sistemul de management al resurselor cu implementare in cloud automatizeaza activitatile operationale si financiare din companie si gestioneaza optim procesele de business, indiferent de volumul de date al organizatiei.
ERP cloud vs. on premises ERP
Care sunt diferentele intre cloud ERP si on premises ERP? On premises ERP este o solutie instalata local, pe serverele companiei care foloseste aplicatia, iar in general, aceasta este gestionata de personalul IT al organizatiei in cauza. ERP cloud se diferentiaza prin faptul ca este furnizat ca serviciu, iar software-ul si instrumentele sistemului sunt oferite si gestionate in cloud, spre deosebire de o companie care gazduieste ERP-ul intr-o locatie proprie.
Cum functioneaza un sistem ERP in cloud?
Particularitati Software in Cloud
Sistemele software ERP in cloud au la baza o combinatie de tehnologii conectate prin retele de Internet de mare viteza, folosind tehnologii de ultima generatie, precum Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI), blockchain, Machine Learning (ML) si asistenti digitali. Stocarea datelor se realizeaza pe o retea de servere aflate la distanta, furnizorul de cloud avand sarcina de a gestiona si actualiza softul atunci cand este necesar.
Atat software-ul ERP, cat si datele asociate, sunt gestionate centralizat de catre providerul de ERP, fiind asigurata o conexiune sigura si criptata intre furnizorul ERP si clientii sai.
Sistemele ERP cloud pot fi accesate de utilizatori dintr-un browser web sau prin intermediul unor aplicatii instalate pe dispozitive mobile.
Beneficii si avantaje oferite de cloud ERP software:
- Utilizatorul nu trebuie sa achizitioneze echipamente hardware / server, eliminand aceste costuri, dar si altele cu privire la instalare, actualizare, siguranta datelor etc.
- Sistemul software ERP in cloud asigura un nivel crescut de scalabilitate, permitand companiei sa gestioneze volume mari de date si sa se dezvolte fara restrictii
- Sistemele software ERP in cloud prezinta un grad mai inalt de securitate, fara a presupune efort din partea companiei utilizatoare
- Compania utilizatoare beneficiaza de o echipa de profesionisti, pusa la dispozitie de furnizorul de sistem cu livrare in cloud, care se ocupa de intretinerea sistemului ori de cate ori este nevoie
- Furnizorul de cloud se ocupa in totalitate de intretinerea aplicatiei ERP, securitate, upgrade-uri si inovatii
- Compania utilizatoare se poate focusa pe gestionarea afacerii si pe rezultatele acesteia, lasand administrarea IT in sarcina providerului de ERP cloud
- Actualizarile se fac intr-un timp foarte scurt
- Recuperarea datelor este mai simpla cu ajutorul serviciilor de back-up in cloud
- Serviciile cloud sunt scalabile si ofera control asupra costurilor
Module sistem software ERP in cloud
Sistemele software ERP in cloud cuprind mai multe functionalitati si fac posibila desfasurarea eficienta a tuturor aspectelor de business, permitand companiilor sa isi concentreze atentia pe rezultate. In functie de nevoile fiecarui business in parte, exista o serie de module si functionalitati extinse care pot fi aduse in completarea functiilor de baza ale solutiei ERP in cloud, tinand cont de evolutia afacerii.
Module sistem ERP
Modulele includ:
- Management operatiuni financiare & contabile
- Gestionare comenzi
- Management relatii clienti
- Management proiecte
- Management lant aprovizionare
- Gestionare stocuri
- Gestionare achizitii
- Management resurse umane / capital uman
- Planificare necesar materiale
Tipuri de servicii pentru ERP in cloud:
Cloud public
In acest caz, serverele apartin unor furnizori externi de servicii. Cloud public presupune ca mai multe organizatii sa imparta serviciile cloud, datele si aplicatiile fiecarui business fiind complet securizate, cu acces doar pentru oamenii din acea companie.
Cloud privat
Presupune un serviciu care nu este impartit cu nicio alta organizatie, fiind o infrastructura conceputa doar pentru un singur business, iar in acest caz, centrul de date poate fi gazduit atat de un furnizor extern de servicii, cat si de compania utilizatoare.
Cloud hybrid
Reprezinta o combinatie intre cloud public si un mediu privat. Acestea functioneaza ca entitati separate, insa comunica intre ele si ofera utilizatorilor beneficii din ambele modele
Multi-cloud
Presupune utilizeaza concomitenta a serviciilor oferite de mai multi furnizori de cloud si permite selectarea serviciilor din diferite surse.
Exemplu de solutie software ERP cloud din Romania:
Iti prezentam un exemplu de solutie ERP din Romania:
SeniorXRP este un sistem de tip ERP, oferit de Senior Software, care poate fi implementat atat in cloud, cat si on premises, fiind utilizat cu succes de companii precum Nett Front, Frigotehnica, RCB Electro 97 si multi altii.
SeniorXRP este o solutie conceputa ca o platforma de dezvoltare, destinata companiilor de dimensiuni mari, cu fluxuri de lucru unice si multiple integrari de sisteme. SeniorXRP include functionalitati extinse de ERP, WMS, CRM, management documente, portal B2B, toate disponibile intr-un singur sistem.
Afla mai multe detalii despre platforma SeniorXRP!
Alege solutia care acopera cu succes nevoile oamenilor din toate departamentele,
de la resurse umane si financiar pana la productie, achizitii, vanzari, B2B, sau logistica.